About Me

My photo
bubbly, friendly...love peace and nature beauty...

Sunday, 31 May 2009

Resipi Tradisional


Sebelum melangkah ke bulan baru esok, hari ni saya sempat masak lemak cili api. Try-try resipi tradisi ni dari Negeri Sembilan la kot yer...tak susah pun sebab pucuk ubi, kunyit hidup dan santan dah ada, apa lagi jom tgk resipi...


Masak Lemak Cili Api dgn Ikan Talang- saya punya stail...

Bahan-bahan:

pucuk ubi (secekak dua)
1 1/2 - 2 cawan santan (fresh ke paket no hal)
1 paket ikan talang (basuh dan rendam sebentar utk kurangkan masinnya)
6-8 cili padi (sesuka mana)
kunyit hidup (sebesar ibu jari) kalau takde kunyit serbuk pun ok--------bahan2 ni tumbuk
garam

Caranya:
- ada dua cara nak lembutkan pucuk ubi ni. Salah satunya ramas pucuk ubi dgn garam untuk hilangkan pahit/atau kecurkan daun tu. Lagi satu kalau mak saya yang masak dia mesti celur dulu pucuk ubi tu..mana2 pun ok.
- santan yang siap di perah tu campurkan bahan2 tumbuk tu dalam periuk dan renehkan
- perkara yang amat dititikberatkan kat sini api dapur mestilah perlahan, takut santan pecah.
- kacau perlahan-lahan dan masukkan ikan masin talang---kacau lagi
- bila agak dah nak mendidihkan masukkan pucuk ubi tadi---dan kacau lagi perlahan-lahan
- renehkan sehingga pucuk ubi lembut adjust rasa
- sedia untuk di makan






No comments:

Post a Comment