About Me

My photo
bubbly, friendly...love peace and nature beauty...

Saturday, 18 April 2009

Recipe - Spaghetti La Tomate



A success invention from, mademoiselle Suehada.


Makanan kegemaran sekeluarga, masak senang jer, bahan2 tak banyak cuma effort kena lebeh skit. Kalau nak sediakan version traditional memang leceh skit, tapi yang ini mampu di buat.




Bahan-bahan

spaghetti - ikut suka
1 cawan sos spaghetti kimball/apa2 jenis sos yg anda suka
1/2 bj bawang besar-hiris
1/4 bj bawang putih-hiris
1/2 btg carrot- hiris panjang
1/2 cawan isi ayam/daging
5-6 nos cendawan (fresh button or tin) - hiris
2 tbsp tomato ketchup
1 pinch kiub ayam
garam
gula
minyak zaitun/canola
mixed herb (optional)

Caranya
- rebus air, untuk lembutkan spaghetti, masak hingga al dente (firm to bite, but not over cooked)
- tanpa minyak, masukkan isi ayam ke dlm kuali
- tuangkan minyak sedikit, tumis bahan hiris kecuali carrot---terbit bau
- masukkan mixed herb, kiub ayam
- garing sedikit, masukkan air 1/4 cawan --- ikut suka jika ingin kuah lebih
- masukkan sos spaghetti, perlahankan api, carrot---kacau
- lastly, masukkan spaghetti---kacau sebati
- hidangkan dengan parmesan cheese while it still hot!
- voila! its ready to makan!










No comments:

Post a Comment